Tag "Благовештение"

Врати се на почетна
Вести Македонија

Прославен патрониот празник на црквата „Свето Благовештение“ во Штип

На празникот Благовештение според грегоријанскиот календар, 25 март 2023 година, а по повод патрониот празник на Црквата во Штип Н.В.П. монс. Киро Стојанов служеше света Литургија, на која сослужуваа свештеници

Вера Духовност Проповеди

Од Богородица можеме да молиме за сите наши потреби

Ангелот ѝ навестува на Марија дека таа ќе биде Мајка на Спасителот, при што таа одговорила: „Еве, слугинка сума Господова, нека ми биде според зборовите твои!“ Бог, од својата добрина,

Ватикан Вести

Благовештение

Таинството на Благовештението е исклучително важно, бидејќи тоа е почеток на Новиот Завет, почеток на нашето спасение. Човештвото ја чекаше радосната вест на архангелот за воплотувањето на Божјиот Син многу

Вера Духовност

Благовештение: Богородичното ‘ДА’

Еве што всушност се случувало кај Марииното ДА до Господа…

Вести Македонија

Прославен патрониот празник во Штип

Бискупот Стојанов на празникот „Благовештение“ служеше света Литургија во Штип, прославувајќи го патрониот празник.

Вера Македонија Проповеди

Размислување на бискупот Стојанов за празникот Благовештение

Црквата денес го слави празникот Благовештение. По тој повод бискупот Стојанов упати размислување и охрабрување кое го пренесуваме во целост.

Вести Македонија

Бискупот Стојанов служеше света Литургија во Штип

На 25 март 2019 година, на празникот Благовештение Н.В.П. монс. Киро Стојанов служеше свечена света Литургија по повод патронот празник на парохиската црква во Штип. На Литургијата сослужуваа свештеници од

Ватикан Вести

Преку примерот на Марија пренесувајте го Евангелието на мирот

Во настанот на Благовештението се отвора динамиката на звањата која е изразена во три аспекти кои ја каратеризираа Синодата за млади, а тие се: слушање на зборовите за Божјиот проект;

Ватикан Вести

Папата: Благовештението радикално ја менува историјата

Во проповедта на светата Литургија која ја служеше во домот Света Марта, во Ватикан, Папата размислуваше за таинството на Благовештението, моментот кој целосно ја менува човечката историја.