Колумни

Врати се на почетна
Колумни

За каква Црква проповеда папата Фрањо

Тргнувајќи од Делата на светите Апостоли, преку животот на првите хрстијански заедници во Ерусалим, папата Фрањо ја илустрира Црквата, нејзиниот идентитет и послание. Црквата со понизност и храброст го слуша

Колумни

Цунами на папата Фрањо

Никаква бирократија, никакво посредништво, Римскиот епископ, кој самиот никогаш не се нарекува папа ги преврте старите обичаи. Пред сѐ, Фрањо им покажа на сите дека не сака да биде изолиран.

Колумни

Потребно ли е на први и втори мај да се почитува Страстната Седмица (Седмица на Христовите маки)

Самото име на седмицата пред Велигден го искажува значењето на времето во кое се наоѓаме и зошто христијанинот е повикан во таа седмица да се нурне со сето свое битие

Колумни

Егзодусот од Егејот однесе 200.000 Македонци

Деновиве повторно одбележувања и комеморации за стоте години од балканските војни. В година и на Првата светска војна на Балканот. Сите наоколу ги одбележуваат своите победи или порази, своите аспирации

Колумни

Диктатура на информирање

Деновиве погласни и побројни се нападите врз Папата за неговата наводна поврзаност со диктатурата во Аргентина, а кај нас за жал вестите се пласираат еднострано, без да се бара и

Колумни

Конклавите не се мистериозен ритуал од романите на Ден Браун

Ретко кога се случуваат вакви голем настани, кои континуирано ги завземаат местата на главните вести и траат повеќе од еден месец, како што се деновите од најавувањето за повлекуањето на

Колумни

Се врши неприфатлив притисок врз Кардиналскиот Колегиум

Во неделниот вовед на Радио Ватикан, патер Федерико Ломбарди се осврна на непристојните нападите кои се вршат врз Црквата Патот на Црквата во последните денови од понтификатот на Бенедикт XVI,

Колумни

За Малахиј, последниот Папа и Судниот ден

Откако пред неколку месеци преживеавме крај на светот според пророштвото на древните Маи, човештвото е соочено со уште едно пророштво, кое исто така претставува „опасност“ од прв ред. Повлекувањето на

Колумни

Дали последниот Папа е последниот пред крајот на светот?

Во 1140 година ирскиот епископ Малахиј со група монаси го посетил Рим. Се искачиле на ридот Џаниколо за да му заблагодарат на Бог за сигурното завршување на нивното патување. На