Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Светиот Престол: Време е за храбри одлуки за Блискиот Исток

Њујорк, – Светиот Престол со голем интерес и загриженост ја следи ситуацијата на Блискиот Исток. Секогаш се застапуваше да има преговори и дијалог меѓу вклучените страни.

Колумни

Да кажеме одлучно НЕ на Halloween

„Тој (ѓаволот) е човекоубиец од почетокот и не стои во вистината, зашто во него нема вистина. Кога зборува лага, говори од себе, зашто е лажец и татко на лагата.“ (Ив

Колумни Свет

Задушница: Саканите не умираат

Повторно и одново: Сите Светци, Задушница, спомен на покојните. Преполни гробишта со живи. Есента растури насекаде лисја. Лист до лист, гроб до гроб. Есен и смрт, смрт и есен. Култ

Ватикан

 Од проповедта на Папата: Ѓаволот не е мит, туку реалност

Христијанскиот живот е борба против ѓаволот, светот и похотите на телото – рече папата Фрањо во  проповедта на светата Литургија на 30 октомври во капелата на домот Света Марта. Коментирајќи

духовнитекстови Размислување

Историски развој на Светата Бројаница

Со оглед дека Светата Бројаница е многу сакана и практикувана молитва би било добро доколку можете да дадете подетален преглед за нејзиниот развој. (Р.И.)

Ватикан

Генерална аудиенција: Видливата христијанска љубов го очитува Христовиот милосрден поглед

Во катехезата на Генералната аудиенција на 29 октомври на плоштадот Свети Петар папата Фрањо продолжи да зборува за Црквата. Напоменувајќи дека досега зборуваше за духовната природа

Ватикан

Папата се моли за 43 –та мексикански студенти

На крајот на Генералната аудиенција во среда на 29 октомври на плоштадот Свети Петар папата Фрањо потсети за случајот со 43-та мексикански студентите киднапирани на 26 септември во Игуала

Ватикан

Папата Фрањо повика на молитва за жртвите од ебола

Папата Фрањо упати апел до меѓународната заедница „да ги вложи потребните напори за надминување на вирусот ебола”. Апелот беше упатен за време на Генералната аудиенција во среда 19 октомври

Ватикан

Порака од Папата до Меѓународното здржение на егзорцистите

Во посебната служба која ја извршуваат, во заедништво со нивните епископи, егзорцистите треба да покажат љубов, и прифаќање од Црквата на оние кои страдаат заради делата од страна

духовнитекстови Колумни Размислување

Вреди да се бориш за семејството!

Често се сеќавам на мојот дедо. Тој беше човек од малку зборови, а многу дела. Многу можев да научам од неговиот живот и од секој негов ден кој го беше