Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата служеше Вечерна богослужба во базиликата Свети Петар

На 31 декември со почеток во 17.00 часот Светиот Отец во базиликата Свети Петар ја предводеше Вечерната богослужба по повод празникот на Пресвета Девица Богородица,

духовнитекстови Размислување

Предбожиќно размислување: Бог те бара

Пастирите под отворено небо во Витлеемските полиња ја слушаат Радосната вест за раѓањето на Месијата. Бог ги бара и ги наоѓа, бидејќи можат да го слушнат она што преку ангелите

Ватикан

Претседателот на Филипинската бискупска конференција за значењето на посетата на Папата во Филипините

Посетата на Папата на Филипините ќе биде за целата земја „посебен момент на милост“ – рече претседателот на Филипинската бискупска конференција Сократес Б. Вилегас,

Ватикан

Папата Фрањо во пораката за Светскиот ден на болните: Да не ги заборавиме болните

Зборовите од Книгата Јов „Јас бев очи на слепиот и нозе на хромиот“ погледнати низ призмата на мудроста на срцето (sapientia cordis) се во центарот на пораката на Папата за

Ватикан

Професор Џовањоли за папата Фрањо во 2014 година

Од апостолските патувања па до залагањата за мир, од одбраната на христијаните до културата на среќавање, тоа се само некои од важните точки кои ги истакнуваше папата Фрањо во 2014

Македонија

Духовна обнова за свештениците од Апостолскиот егзархат во Македонија

Во вторник 30 декември 2014 година во парохијата „Успение на Пресвета Богородица“ – Нова Маала се одржа духовна обнова за свештеници. На оваа средба присуствуваа Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов,

Македонија

Акцијата „Подари љубов“ премина во вториот дел од реализацијата

Божиќната акција „Подари љубов“ која се организира во парохијата „Свети Иван Крстител“ Струмица од 29 декември 2014 година премина на вториот дел од реализацијата, односно со посета на стари,

Македонија

Македонски Каритас во Шуто Оризари подели божиќни пакетчиња

Во рамките на своите божиќни активности Македонски Каритас на 30 декември 2014 година делеше божиќни пакетчиња на деца кои се дел од едукативниот проект на Македонски Каритас во скопската населба

духовнитекстови Размислување

Предбожиќно размислување: Да прибегнуваме кон Господ

Почитувани читатели на Католици.мк, во овие неколку дена пред празникот Рождество Христово ве повикуваме заедно да го наслушнуваме Словото Божјо преку секојдневни размислувања од Светото Писмо и на тој начин

Ватикан

Папата до младите на Тезе средбата во Прага: Отворете ги патиштата на слободата

Бидете сол во светот на кој му е потребен да го пронајде „вкусот“ за Бог – е желбата која папата Фрањо ја изрази во пораката која ја потпиша неговиот државен