Archive

Врати се на почетна
Размислување Сведоштва Свет

Млади одете против струјата

Младоста е период од животот во кој се јавува длабоката желба за вистинска и голема љубов. Тоа е запишано во нашето срце, во нашето битие: копнежот да бидеме сакани и

Ватикан

Светскиот ден за бегалци 2017 посветен на малолетниците

„Малолетни мигранти, ранливи и без глас“ е темата која папата Фрањо ја избра за следниот меѓународен ден на мигранти и патници, кој ќе се одбележи на 15 јануари 2017 година.

Ватикан

Папата: Милосрдието го очистува срцето

Папата на Генералната аудиенција на 22 јуни 2016 година зборуваше за Божјото милосрдие кое го очистува срцето и го ослободува од лепрата на гревот до целосно исцелување!

Ватикан

На 16 октомври канонизација на пет блаженици

Во недела на 16 октомври оваа година ќе бидат канонизирани петмина блаженици за кои на 20 јуни 2016 година во Апостолската палата во Ватикан е одржан јавен редовен конзисториум со

Ватикан

Обезбедувањето правда значи рехабилитација на сторителите

По повод одржувањето на VI Светски конгрес против изрекувањето смртна казна Светиот Отец упати видео порака. Казна која не остава простор за надеж и не ги вклучува настојувањата виновникот

Ватикан

Кардинал Комастри: Мајка Тереза, светица на милосрдието

„Запознав светица“, тоа е насловот на книгата посветена на Мајка Тереза од Калкута, чиј автор е кардиналот Анџело Комастри, папски викар за Градот Ватикан,

Свет

Ерменија со нетрпение го очекува папата Фрањо

Во петок 24 јуни, папата Фрањо ќе отпатува во Ерменија каде ќе се задржи до 26 јуни. Оваа кавкаска земја го прифатила Евангелието уште во 301 година на што потсетува

духовнитекстови Размислување Сведоштва

Епископот и непознатата монахиња

Познатиот германски епископ Вилијам Емануел Кетелер (1811 – 1877) е еден од основачите на католичката социологија, за својот повик е должен благодарност на една непозната монахиња.

Ватикан

Да се погледнеме во огледалото пред да го осудуваме другиот

Пред да ги осудуваме другите треба да се погледнеме во огледалото за да видиме какви сме ние – поттикна Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 20 јуни 2016

духовнитекстови Размислување Сведоштва Свет

Биди промена – биди христијанин!

Се бара христијани. Не знам дали некогаш си размислил за тоа какво сведоштво даваш на другите околу себе. Може ли некој врз основа на твоето однесување да заклучи дека ти