Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Да се чува природата значи да се чува човечкиот род

Светиот Отец пред Генералната аудиенција во среда 1 јуни 2016 година се сретна со претставниците на Јунистичката установа од Лондон,

Свет

Ирак: Христијаните и муслиманите се молат заедно за мир

Христијаните, муслиманите, сабеите и јазитите заедно се молеа против насилството и тероризмот. Меѓурелигиската церемонија се одржува на 30 мај вечерта во црквата „Пресвета Богородица на Светата Бројаница“

Свет

Московскиот Патријархат го поздрави именувањето на новиот нунциј во Русија

Московскиот Патријархат го изразува своето задоволство од назначувањето на монс. Челестино Миљиоре за нов апостолски нунциј во Руската Федерација

Ватикан

Папата: Молете со понизно срце кратко и едноставно

Папата на Генералната аудиенција на 1 јуни 2016 година зборуваше за молитвата; за расположението кое треба да го имаме кога го молиме Бог, како и за потребата да молиме со

Свет

Папата Фрањо светски водач со најпозитивно мислење

Според новото глобално истражување поголемиот број од луѓето имаат позитивно мислење за папата Фрањо. Угледната истражувачка мрежа Worldwide Independent Network/Gallup International Association;

Ватикан

Надбискупот Целестино Миљиоре, нов нунциј во Русија

За апостолски нунциј во Руската Федерација, Папата го именува надбискупот Челестино Миљиоре, кој досега беше нунциј во Полска.

Ватикан

Папата: Христијанинот служи веднаш и со радост

За светот да се промени треба да научиме да служиме и да им одиме во пресрет на другите. Служењето и средбата ни даваат да ја искусиме радоста која го исполнува