Archive

Врати се на почетна
духовнитекстови Свет

Дали молитвата е губење време?

За некои луѓе молитвата е губење време бидејќи треба да се биде корисен, активен, треба да се работи. Посебно на ова мислење се оние кои сметаат дека времето е пари.

Размислување

Христијански пристап на уживањето

Проблемот кој постои во нашиот западен дел на светот е хедонистичкиот пристап кон уживањето, кој вели: Ако нешто е поволно тогаш морам со тоа да се натрупам. Денес, кога нешто

Ватикан

Од проповедта на Папата: Црквите не смеат да станат берзи – Исусовото откупување е бесплатно

Црквите не смеат да станат берза; Исусовото откупување е бесплатно – истакна Папата во проповедта на светата Литургија на 21 ноември во капелата на домот Света Марта, за празникот

Ватикан

Папата Фрањо: Мигрантите се партнери за развојот на земјите кои ги примаат

Црквата е мајка на сите, без граници, рече папата Фрањо обраќајки се на 21 ноември 2014 година до учесниците на 7. Светска средба за пасторал со мигранти. Заблагодарувајќи им

Ватикан

Папата: Потрагата за потполно единство на христијаните за Католичката Црква и понатаму е приоритет

Треба да одиме заедно, да молиме и да го познаваме и сакаме Господа, соработувајќи во служењето и во солидарноста со слабите и со оние што трпат, истакна папата Фрањо

Ватикан

Во Ватикан заврши Меѓународната конференција за комплементарноста меѓу мажот и жената

Бракот помеѓу мажот и жената е темел на општеството. Кој сме ние да го менуваме? – со тоа провокативно прашање на 19 ноември во Ватикан заврши тридневната Меѓународна

Ватикан

Папата Фрањо: Да ги отвориме срцата за Господовите изненадувања

Исус плаче и денес, кога вратите на нашето срце, на пастирите, на Црквата, се затвораат за Неговите изненадувања и не го препознаваме како Оној кој носи мир.

духовнитекстови

Свети архангел Михаили и сите небесни бестелесни сили

Свети Архистратиг Михаил е еден од најпочитуваните и најпрославените ангели и бестелесни небесни сили. Тој е наречен архангел иАрхистратиг, односно главен заповедник на ангелската војска.Архангел Михаил се празнува на 21

Ватикан

Папата во седиштето на ФАО: Гладните не бараат милостиња, туку достоинство

Во четврток 20 номеври 2014 година Светиот Отец престојува во седиштето ФАО во Рим. Таму тој беше пречекан од генералниот директор на ФАО Хозе Грацијано да Силва