Tag "синода"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата до верниците од Рим: Сериозно сфатете ја синодата

Како што знаете наскоро започнува синодата, одење во кое целата Црква ќе размислува за темата синодална Црква – за заедништвото, учеството и посланието. Многу е важно Римската бискупија да биде

Ватикан Вести

Папата го именува главниот релатор за следната редовна Генерална Епископска синода

Папата Фрањо го именува надбискупот на Лумсембург кардиналот Жан-Клод Холерих за главен релатор на следната редовна Генерална Епископска синода, објави на 8 јули Канцеларијата за печат на Светиот Престол.

Ватикан Вести

Следното Генерално собрание на Епископската синода ќе биде посветено на Црквата и синодалноста

За две години ќе се одржи следното редовно Генерално собрание на Епископската синода на тема синодалност. Тоа го најави главниот секретар на синодата, кардиналот Лоренцо Балдисери.

Ватикан Вести

Претставен Завршниот документ од посебната Синода за Амазонија

На 15. Собрание на посебната епископска синода за Панамазонското подрачје, одржано на 25 октомври 2019 година во попладневните часови, во присутност на папата Фрањо е претставен Завршниот документ и се

Ватикан Вести

Домородните народи имаат голема надеж од Синодата за Амазонија

На брифингот за новинари одржан на 24 октомври 2019 година, а по повод Синодата за Амазонија претставници на домородните народи истакнаа дека оваа синода за нив е надеж, затоа што

Ватикан Вести

Објавен терминот на одржување на синодата за Амазонија

Канцеларијата за печат при Светиот Престол објави дека посебното собрание за Епископската конференција за панамазонскиот регион под мото „Амазонија – нови патишта за Црквата и целосна екологија“ ќе се одржи

Ватикан Вести

Младите до Папата: Со тебе сме и со сите епископи на нашата Црква

На претпоследниот ден од работните сесии на синодата, младите учесници за Папата организираа славење. Освен тоа, се избрани членовите за XV редовен совет кој ќе ја подготвува следната синода.

Ватикан Вести

Папата до младите Италијанци: Надежта ја надминува бедата, угнетувањето

Во обраќањето на молитвеното бдение до ходочасниците од цела Италија, Папата Фрањо ги повика младите луѓе да бидат смели во нивното патување на верата и да им помогнат на оние

Ватикан Вести

Папата на бдение со младите Италијанци

Во рамките на подготовката за Синодата за младите која ќе се одржи во октомври оваа година, младите од италијанските бискупии беа на ходочастие во Рим. Врвот на нивното ходочастие беше

Ватикан Вести

Во пресрет на Синодата за млади

Италијанската епископска конференција ја објави програмата за дводневната средба на Папата со младите од италијанските бискупии, која ќе се одржи на 11 и 12 август. Се очекуваат околу 70.000 млади.