Tag "синода"

Врати се на почетна
Ватикан

Кардинал Паролин за можноста Папата да напише постсинодско писмо

Кардинал Пиетро Паролин, изјави дека е можно папа Фрањо да состави документ поврзан

Ватикан

Папата: Црквата не ги напушта семејствата и бегалците

Молитвена и делотворна солидарност со секое семејство кое моралод а побегне од својата таковина поради судири и бара подобра иднина во далечните земји – вети папата Фрањо пред молитвата Ангел

Ватикан

Папата ја затвори Синодата: Денес е време за милосрдие

Во ватиканската базилика Свети Петар, Неговата Светост служеше света Литургија со која ја затвори рабоатата на Синодата за семејства и ги повика синодските оци да го следат патот

Ватикан

Папата Фрањо: Затвoрањето на синодата е враќање на заедничкото чекорење

Пред сѐ, би сакал да му се заблагодарам на Господ кој сите овие години го водеше нашето заедничко чекорење со својот Свет Дух, кој својата Црква никогаш не ја оставил

Ватикан

Брифинг за последниот ден од Епископската Синода

Во саботата на 24 октомври, во Прес центарот на Светиот Престол се одржа брифинг за последниот ден од работата на Синодата посветена на семејството.

Ватикан

Синодската комисија дискутира за завршниот документ

„Комисијата од десет кардинали, именувана од Папата, интензивно работи на завршниот документ“. Ова го потврди отец Федерико Ломбарди на вообичаениот брифинг за работата на Синодата.

Ватикан

Синода на епископите: Заврши работата на работните групи

Во Ватикан на Синодата посветена на семејството заврши работата на тринаесетте јазични групи на третиот дел од работниот документ на Синодата (Instrumentum laboris).

Ватикан

Синодалните оци: Синодата посакува добро на семејството

„Посланието на современото семејство“, беше темата за работните групи на Синодата на епископите посветена на семејството, која се одржува во Ватикан.

Ватикан

Семејството има централно место во пасторалот на Црквата

На единаесетото и дванаесетото Генерално собрание на Синодата стана збор за добрата подготовка на бракот, ранетите семејства и родителството, а претставниците

Ватикан

Синодата расправаше за мешаните бракови

 На десетото Генерално собрание на Синодата се расправаше за мешаните бракови, кои се чести во Азија и Африка, и претставуваат предизвик за Црквата.