Tag "Светиот Дух"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Царице небесна: Светиот Дух го преобразува нашето срце и го отвора за вистината и љубовта

За да им помогне на учениците да одат по тој пат, Исус им ветува дека ќе го помоли Отецот да испрати „друг Бранител’, односно Утешителот, кој ќе го земе неговото

Ватикан Вести

Папата во Домот Света Марта: ‘Не’ за духот на светот, кој води во расипаност

Коментирајќи го делот од посланието на свети Иван апостол, за време на светата Литургија која Светиот Отец ја служеше во домот Света Марта, Папата истакна дека Светиот Дух е гаранција

Ватикан Вести

Папата: Сите ќе ве разберат ако зборувате со јазикот на вистината и љубовта

Светиот Дух е „уметник за помирување“ и има моќ да поттикнува братство во секој контекст и да направи хармонија меѓу различностите

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Гревот го прави човекот постар, Светиот Дух го подмладува

Тагата не е христијанско однесување. Иако во животот има многу тешкотии, можно е да се надминат и да се оди напред. За тоа е потребен секојдневен дијалог со Светиот Дух,

Ватикан Вести

Светиот Дух нека ја вдахнува Црквата за да биде слободна од световноста

Црквата не смее да биде статична, туку да биде водена од Светиот Дух

Ватикан Вести

Папата на Ангел Господов: Христијанинот не е изолирана личност

На празникот Пресвета Троица на плоштадот Свети Петар папата Фрањо ја предводеше молитвата Ангел Господов, а во пригодниот наговор

Ватикан Вести

Папата: Да бидеме отворени за Светиот Дух

Во човечката историја секогаш имало отпор на Светиот Дух, противење на новостите и промените – истакна папата Фрањо за време на светата Литургија која ја служеше во домот света Марта,

Ватикан Вести

Папата: Христијаните се сејачи на надежта

Во среда 31 мај 2017 година на плоштадот Свети Петар, папата Фрањо зборуваше за поврзаноста

Ватикан Вести

Папата: Без Светиот Дух верата станува идеологија

Ако нашиот духовен електоркардиограм покажува права линија, ако нашето срце не реагира

Ватикан Вести

Отворете го срцето за Господ и наслушнувајте го Светиот Дух

Само Светиот Дух нѐ учи да кажеме: „Исус е Господ“ – рече папата Фрањо за време на светата Литургија