Tag "проповед"

Врати се на почетна
Вера Проповеди

Проповед на бискупот Стојанов по повод 10 годишнината од смртта на Кјара Лубик

Драги браќа и сестри, пријатели и почитувачи на Слугинката Божја Кјара Љубиќ,

Ватикан Вести

Вистинскиот христијанин ризикува

„Ако не гледате знаци и чуда, не верувајте!“ Тоа е прекорот кој во еванелието за денешната Литургија го упатува Исус до царскиот човек кои му доаѓа во пресрет во Галилеја,

Ватикан Вести

Папата: Религијата и верата не се некоја претстава

Религијата и верата не се некоја претстава – рече папата Фрањо во текот на светата Литургија која ја служеше во домот Света Марта, на 5 март 2018 година.

Ватикан Вести

Папата: Бог секогаш бара начин како да дојде до нашето срце

Великиот пост е време кое помага за преобраќање, приближување до Бог, за промена на нашиот живот и тоа е милост која треба да се бара од Господ – рече папата

Ватикан Вести

Папата: Да молиме за милоста срам и да не ги судиме другите

Не судете и нема да бидете судени – истакна папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта,

Вера Проповеди

Проповед на монс. Стојанов за Светскиот ден на болни: Без љубов нема живот ниту спасение

Драги браќа свештеници, чесни сестри, почитувани членови на медицинскиот персонал, браќа и сестри – драги верници, а посебно вие, почитувани возрасни, болни – страдалнички членови на Црквата – бидете поздравени.

Ватикан Вести

Преку Евангелието и проповедта Бог разговара со својот народ

Дијалогот помеѓу Бог и неговиот народ, кој е развиен во Службата на Словото на светата

Ватикан Вести

Папата: Да се поклонуваме на Бог во тишина

Да се научиме да посветуваме време за коленоприклонета молитва, уште сега да започнеме да

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Да размислуваме за нашата смрт

Размислувањата за нашата смрт нѐ спасува од илузијата дека сме господари на времето

Ватикан Вести

Пастирите треба да ја имаат Исусовата нежност и близина

Кога Исус лекува, тогаш тоа го прави спонтано: не договара термини со болните, туку делува без одложување – истакна папата Фрањо на проповедта за време на светата Миса во вторник