Колумни

Врати се на почетна
Колумни

Дедо Мраз или дедо Божиќ?!

Која е поврзаноста помеѓу свети Никола и Дедо Мраз или Дедо Божиќ?

Вера Духовност Колумни

Дали ни е украден Божиќниот пост?

Од година во година гледаме дека и кај нас за време на Божиќниот пост се присвојува праксата

Колумни

Слават Божиќ, а го мразат Бог

Размислувајќи за времето на исчекување на Спасителот и осврнувајќи се околу себе на времето

Вера Духовност Колумни

Божиќен пост

„Ете го постот, што го избрав: раскини ги оковите на неправдата, одврзи ги врските на јаремот, и угнетените пушти ги на слобода и скрши го секој јарем.“ (Исаија 58, 6)

Колумни

Промотивен говор за монографијата „Црквата во пресрет“

Почитувани присутни, ценети домаќини и драги гости, благочестиви христијани и возљубени верници – добра вечер и добро ни дојдовте!     

Вера Духовност Колумни

Не пцујте! Молете се

Збор. Обично велиме: што е, всушност, зборот? Зборовите се само факти. Зборовите се ништо. Но доколку некој сериозно се задлабочи во размислување за силата на зборовите,

Колумни

Промотивна реч за книгата „Божјото име е милосрдие“

Ваше високо првосвештенство, драги сограѓани, пријатели и комшии, сите вие кои сте љубители на пишуваниот збор, Ве поздравувам!

Вера Духовност Колумни

Какви олтари градиме?

Најголемата религија на современиот човек е егоизмот. Олтарите за славење на оваа религија се местата на потрошувачката… во кои човекот настојува да го задоволи своето лажно „јас“.