Колумни

Врати се на почетна
Колумни

Петок 13

Денес е петок 13. Повеќето ќе речат – па што, ден како и секој друг, вчера беше дванаесеттиот, а утре ќе биде четиринаесеттиот. Другото мнозинство бескрајно ќе ги наброи „фактите“

Колумни

Генерација која не си ги познава своите корени нема иднина

Размислување по повод 1. Светски ден на дедовци, баби и постари лица

Колумни

Библиско толкувањето на бројот 666

Во Книгата Откровение на свети Иван Богослов последниот ред од тринаесетто поглавие стои: Тука е мудроста. Кој има ум, нека го пресмета бројот на ѕверот, бидејќи е број на човек,

Колумни

За летните одмори

Влеговме во месец јули. Лето е, време на годишни одмори, и секако одморот е неопходен за секој човек. И покрај тоа што времињата се различни и разни други околности со

Колумни

Атентат врз папата Иван Павле II: Сеќавање на тој кобен 13 мај 1981 година

Пред 40 години се случи шокантниот обид за атентат врз животот на Иван Павле II на плоштадот Свети Петар. Тоа е ден кој влезе во нашeто колективно сеќавање кога љубовта

Колумни

Како Црквата гледа на дарувањето органи?

Како Црквата гледа на дарувањето органи? Дали е можно да се продаде орган на жива или мртва личност и ако може, тогаш во кој случај?

Колумни

Апостолскиот поттик „Amoris laetitia“ и свети Јосиф

На празникот свети Јосиф и во годината посветена на заштитникот на целата Црква, започна Годината на семејството Amoris laetitia, пет години по објавувањето на Апостолскиот поттик на папата Фрањо.

Вера Духовност Колумни

Вистински пост или само формалност?!

Со започнувањето на Великиот пост се упатуваме на едно свето патување кое нѐ води до Воскресението Христово. Ни се нуди прекрасна можност да го преиспитаме нашиот духовен живот, нашите внатрешни

Колумни

(Видео) Пред осум години кардинал Берголио е избран за Папа

Аргентинскиот кардинал Хорхе Марио Берголио на конклавите на 13 март во 2013 година е избран за поглавар на Католичката Црква како 265 наследник на свети Петар. По повод прославата на