Tag "јудаизам"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Дијалогот меѓу религиите е противотров за екстремизмот

Говорот на Папата наменет за делегацијата на Меѓународниот еврејски комитет за меѓурелигиско советување го прочита кардиналот Курт Кох, претседател на Дикастеријата за промовирање на единството меѓу христијаните. Имено, како што

Ватикан Вести

Католиците и Евреите минуваат низ плодоно време на дијалог

Католиците и Евреите на својот заеднички пат поминуваат низ плодоносно време на дијалог

Ватикан

Во недела папата Фрањо ќе ја посети римската синагога

Со големо нетрпение се очекува посетата на папата Фрањо во римската синагога, која ќе ја посети во недела 17 јануари. Станува збор за трета посета на еден папа

Ватикан

Папата Фрањо: Евреите и христијаните се пријатели и браќа

Соборната декларација „Ностра етате“, објавена пред 50 години, има решителен придонес за почетокот на периодот на „пријателство и взаемно разбирање“ меѓу католиците и Евреите.

Ватикан

Папата: Взаемна доверба и почит помеѓу евреите и католиците

Папата Фрањо вчера, на 25 јуни, на аудиенција ја прими делегацијата на здружението „Б’наи Б’рит интернационал, хуманитарна и културна организација основана во 19 век,