Tag "Јасна Гора"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата на Богородица ѝ ја довери Украина и судбината на светот

Непосредно пред крајот на Генералната аудиенција, папата Фрањо уште еднаш повика да не се заборави војната во Украина и, споменувајќи го традиционалното ходочастие во светилиштето во Честохова, каде верниците заминуваат

Вести Свет

Претседателот на Полска за победата на колена заблагодари на Богородица

Претседателот на Полска, Анджеј Дуда, после победата на неделните избори отиде следниот ден да се заблагодари на Богородица во Јасна Гора, најголемото богородично светилиште во Средба Европа.

Ватикан

Папата Фрањо во Честохова: Бог мал, близок и конкретен

Бог нè спасува така што се прави мал, близок и конкретен. Пред сè Тој станува мал – рече папата Фрањо на светата Литургија која ја служеше во манастирот во Јасна

духовнитекстови Размислување Свет

Честохова: Пресвета Богородица од Јасна Гора

Честохова е град во јужна Полска познат по светилиштето Јасна Гора во кое се чествува сликата на Пресвета Богородица Честоховска.