Tag "синода"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Генералниот секретаријат го одобри нацрт-работниот документ за претстојната седница на Епископската синода

Редовниот совет на Генералниот секретаријат на Синодата го одобри „Instrumentum laboris“ (нацрт работен документ) за учесниците на првата седница на Епископската синода, како и методологијата на самото собрание.

Ватикан Вести

На Папскиот универзитет Грегоријанa ќе се одржи конгрес насловен „Теологијата на испит за синодалноста“

На Папскиот универзитет Грегоријанa ќе се одржи конгрес насловен „Теологијата на испит за синодалноста“ „Теологијата на испит за синодалноста“, е насловот на меѓународниот конгрес што го организира теолошкиот факултет на

Ватикан Вести

Папата се сретна со германските бискупи

Во четврток 17 ноември 2022 година папата Фрањо ги прими во аудиенција членовите на Германската бискупска конференција (ДБК) по повод нивната ad limin посета.

Ватикан Вести

Објавена молитвената накана за октомври: За Црквата која оди заедно

Папата Фрањо ги повикува верниците во октомври да се молат посебно за Црквата за за да биде верна на Евангелието и смела во навестувањето, да биде место на солидарност, братство

Ватикан Вести

Синодата влегува во континентална фаза

Како што Синодaта за синодалноста влегува во нова фаза, Vatican News го нуди првото од серијата видеа за тоа како се подготвува континенталната фаза, по пристигнувањето на документи од бискупско

Ватикан Вести

Светиот Престол: Германскиот синодален пат не може да донесува доктринарни одлуки

Во соопштението од Ватикан се прецизира дека иницијативата која е во тек во Германија нема овластување да ги обврзе бискупите и верниците на нови начини на управување и нови пристапи

Вести Свет

Африканските бискупи за комуникацијата, синодалноста и Црквата во Африка

Конгресот на телата што ги обединува институциите и здруженијата на католичките комуникатори ги разгледа темите за синодалноста и комуникацијата како поттик за евангелизација и за ситуацијата на африканскиот континент.

Вести Македонија

Претставени плодовите од првата фаза на Синодалниот процес во Македонија

Во вторник 30 ноември 2021 година во организација на Деканатот „Свети Кирил и Методиј“ се одржа состанок на свештениците од Струмичко – скопската епархија, кој го предводеше монсињор д-р Киро

Вера Сведоштва

Најстариот член во парохијата „Св. Петар и Павле“ од Гевелија се вклучи во синодалниот ôд на епархијата и целата Црква

Eлица Шапкарова – најстариот верник од парохијата Свети Петар и Павле од Гевгелија, додека силите ја држеја беше редовна во црквата на сите Богослужби и други побожности. Во младоста не

Вести Македонија

Верниците од Чанаклија се приклучија на синодалниот пат

На 14 ноември 2021 година во филијалната црква „Свети великомаченик Ѓорги“ во Чанаклија се одржа втората по ред средба со верниците во рамки на синодалното патување. Средбата започна со молитва