Tag "Светиот Дух"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Царице небесна: Духот нè ослободува од стравовите и ги отвора вратите

На празникот Педесетница, 28 мај 2023 година, папата Фрањо ги повика христијаните да ги изгонат стравовите и повторно да го разгорат пламенот на Божјата љубов.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Светиот Дух останува со нас и нѐ потсетува дека сме Божји возљубени деца

Светиот Дух е наш Утешител и Бранител кој не нѐ остава на мир и нѐ брани од обвинувањата на светот, дури и од самите нас, а пред се од ѓаволот

Ватикан Вести

Папата: Светиот Дух ѝ дава живот на Црквата

На Генералната аудиенција, папата Фрањо продолжи со серијата катехези посветени на евангелизацискиот ентузијазам, делување која е возможно само благодарение на Светиот Дух: „Тој е иницијатор на евангелизацијата“. Секоја верска традиција

Ватикан Вести

Ангел Господов: Пресвета Троица нѐ учи дека не можеме еден без друг

Папата во своето пладневно обраќање потсети дека во Евангелието на денешната Литургија Исус претставува уште две божествени личности: Отецот и Светиот Дух. Празнувањето на Пресвета Троица не е толку теолошка

Ватикан Вести

Папата: Светиот Дух вдахновува отворена, гостопримлива Црква

Во проповедта на Светата Литургија за Педесетница, предводена од кардиналот Џовани Батиста Ре, декан на Кардиналскиот колегиум, во ватиканската базилика, папата Фрањо рече дека учиме од Светиот Дух каде да

Ватикан Вести

Царице небесна: Благодарение на Светиот Дух, верата е секогаш млада

Пред молитвата Царице небесна, папата Фрањо ги поттикна верниците во тешките моменти да го повикуваат Светиот Дух, читајќи го Евангелието. И се фокусираше на богатството на празникот Педесетница и истакна

Ватикан Вести

Папата: Црквата е караван од браќа на патот за единство

Претстојниот празник Духовден ни зборува дека единството е дар, склад, одење, послание. Ова го истакна папата Фрањо, кој во Ватикан прими дваесетина млади свештеници и монаси, членови на Источните православни

Ватикан Вести

Царице небесна: Со Светиот Дух стануваме мажи и жени на мир

Колку повеќе чувствуваме дека нашето срце е вознемирено, толку повеќе се чувствуваме нервозни, нетрпеливи, лути одвнатре, толку повеќе треба да му се молиме на Господа за Духот на мирот. Светиот

Ватикан Вести

Ангел Господов: Пресвета Троица е тешко сфатливо таинство, важно е да се живее единството

Бог е заедница и тоа единството е од суштинско значење за христијанинот – истакна папата Фрањо пред молитвата Ангел Господов во недела 30 мај 2021 година на плоштадот Свети Петар

Ватикан Вести

Царице небесна: Да останеме во Црквата, Светиот Дух не обединува

На празникот Педесетница, 23 мај 2021 година папата Фрањо, пред молитвата Царице небесна на плоштадот Свети Петар, потсети дека Светиот Дух нè прави нови созданија, како што направи со апостолите