Tag "прогонства"

Врати се на почетна
Вести Свет

Европа: Злосторствата од омраза против христијаните во пораст

Дел од проблемот, се вели во извештајот, лежи во начинот на размислување дека христијаните во Европа не можат да бидат дискриминирани бидејќи се мнозинство. Но, важно е да се направи

Ватикан Вести

Верските прогонства се загрижувачка реалност

Еден облик верска дискриминација понекогаш, па и во земјите со силна демократија, е кога верските лидери кога ги толкуваат основните верски начела на својата вера и сѐ почесто се обвинуваат

Ватикан

Христијаните се дискриминираат во име на толеранцијата

Христијанството може да се сведе на видливо малцинство, но никогаш не може да се избрише – истакна кардинал Анџело Бањаско во текот на светата Литургија која на 10 август 2016

Свет

Патријархот Сако за планските прогонства врз христијаните

Не е тајна дека интервенираа „играчи однадвор кои во регионот делуваа врз основа на лични амбиции“. Тие демократијата и слободата ги искористуваа како покритие за да не лишат од нашите

Ватикан

Агенцијата Фидес објави досие за убиените пасторални работници

Во 2015 година во светот се убиени 22 пасторални работници. Меѓу нив се 13 свештеници, 4 монаси и 5 лаици. Драматичен преглед за тоа даде агенцијата Фидес,

Свет

И во 2015 година имаше многу прогонети и заборавени христијани

Молиме за христијаните кои се прогонети, често многумина со срамотно премолчување – напиша папа Фрањо  на својот твитер профил на 26 декември.