Tag "покојни"

Врати се на почетна
Колумни

За задушница!

На гробишта не носи кафиња и ракија, не пали цигари. Гробиштата не се кафана, туку место за молитва и воскресение.

Вера Духовност

Молитвата за покојните е дело на милосрдие

Молитвата за покојните е последното и најголемо духовно дело на милосрдие. Со неговата милост и неговата помош, душите доаѓаат до славата што Бог им ја подготвил од почетокот на светот

Вести Македонија

На гробиштата Бутел бискупот Стојанов служеше света Литургија за покојните

На Градските гробишта Бутел во Скопје, на празникот на Сите Светии, 1 ноември 2020 година, Скопскиот бискуп и Струмичко – скопски епарх монс. д-р Киро Стојанов служеше света Литургија. На

Вера Проповеди

Задушница

Звукот од камбаната на Денот на Задушници го повикува човекот да се посети на својата човечка судбина.

Ватикан Вести

Папата на Литургијата за пастирите: Смртта е влез во полнотата на животот

На 4 ноември 2016 година папата Фрањо служеше света Литургија за душите на кардиналите и епископите кои се починати минатата година.

Ватикан Вести

Папата: Литургијата е најдобрата помош која можеме да ја дадеме на покојните

На 2 ноември 2016 година попладне на Задушница, папата Фрањо на римските гробишта Прима Порта служеше света Литургија во спомен на сите починати верници,

Македонија

Струмица: Бдение за покојните – Повикани на светост

Во парохиската црква Свети Иван Крстител во предвечерието на Задушница, петок 6 ноември 2015 година младите организираа бдение за покојните, кое беше насловено „Повикани на светост“.

Размислување

 И да умре, ќе живее

„Вистината боли, а лагата навредува“ вели една мудра поговорка. Навистина, горката вистина може да боли, но лагата која напразно теши всушност таа длабоко навредува

духовнитекстови Размислување

Задушница

Единствено што на човекот неопходно мора да му се случи, а што човекот веќе со векови сака да го избегне е смртта. Колку човекот да се труди да ја избегне,

Ватикан

Папата Фрањо: Блаженствата – пат кон светоста и среќата

„Патот кон светоста е патот на среќата: тоа е патот минат од Исус и кој оди со Него ќе има вечен живот“. Тоа го рече Папата за време на Литургијата,