Tag "Пио XII"

Врати се на почетна
Колумни

Генералните аудиенции се средби кои носат радост во срцата на Папата и верниците

Од понтификатот на Пио XII, Генералната аудиенција беше и остана за Римските епископи не само можност да зборуваат со целата Црква, туку и можност да ја доживеат радоста на средбата

Ватикан Вести

Ватиканската архива ќе ги отвoри документите за папата Пио XII

Во Канцеларијата за печат при Светиот Престол во четврток 20 февруари 2020 година е одржана средба со новинари, на која е презентирано отворањето на Архивата на Светиот Престол од времето

Ватикан Вести

Следната година на научниците ќе им бидат достапни документите за папството на Пио XII

Примајќи ги во аудиенција службениците во Ватиканската тајна архива, папата Фрањо најави дека во 2020 гдина ќе бидат отворени архивите со документацијата за папството на Пио XII.

Вести Свет

Папата Пио XII спасил две третини од римските Евреи

Сто години по епископското ракополагање на Еугенио Пачели, новите проучувачања и сведоштва

духовнитекстови Размислување Свет

Срце Мариино

Празникот Срце Мариино се слави на денот веднаш по празникот на Пресветото Срце Исусово. Срцето на Марија се спомнува во Светото Писмо на повеќе места непосредно или посредно, на пример