Tag "кардинал"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Испраќање од кардинал Јозеф Томко во Ватикан

Погребот на посмртните останки на кардиналот Јозеф Томко беше извршен во четврток 11 август 2022 година во базиликата Свети Петар во Ватикан. Кардиналот Џовани Батиста Ре, декан на Кардиналскиот колегиум,

Вести Свет

Нунцијот Марио Зенари ќе биде прв кардинал – нунциј

Најавувајќи ги имињата на новите кардинали, Светиот Отец најпрво го спомна надбискупот Марио Зенари апостолски нунциј во Сирија

Ватикан

Кардинал Туран: Осудени сме на дијалог

Нема друго решение освен воспитување за култура на дијалог и средба – заклучи кардинал Жан Луис Туран, претседател на Папскиот совет за меѓурелигиски дијалог,

Ватикан

Сочувство на Папата по повод смртта на кардинал Корец

Папата Фрањо изрази сочувство по повод смртта на кардинал Јан Хризостом Корец, исусовец и бискуп во мирување на Нитра, Словачка. Благопокојниот кардинал почина на 24 октомври во 92 година од

Ватикан

Во Њујорк почина кардинал Едвард Мајкл Еган

Светиот Отец изрази сочувство за смртта на кардиналот Едвард Мајкл Еган, кардинал во мирување, кој почина на 5 март во Њујорк, на 83 годишна возраст.