Tag "Кардинал Анџело Бањаско"

Врати се на почетна
Вести Свет

Европските епископи ги повикаа верниците: „Запалете свеќа за време на Пасхалното бдение“

Во пресрет на доаѓањето на славењето на Велигден, претседателот на Советот на епископските конференции на земјите во Европската унија (COMECE), кардиналот Жан-Клод Холерих и претседателот на Советот на европските епископски

Вести Свет

Европските епископи упатија молитва за Европа

Молитва за Европа на европските епископи на пленарната сесија на Советот на европски епископски конференции во Познан.

Вести Свет

Кардинал Бањаско: Црквата не е стручњак за геополитика

На прес конференцијата на завршетокот на пленарната сесија на CCEE во Познан на 15 септември, кардиналот Анџело Бањаско истакна: „Имаме задача да ја држиме будна нашата свест и свеста на

Вести Свет

Започна пленарната сесија на Советот на европските епископски конференции

Во пораката Светиот Отец ги охрабрува учесниците секогаш да пронаоѓаат нови начини за остварување на великодушна и одговорна солидарност, со откривaње на патиштата на братската пасторална соработка.

Вести Свет

Солидарност на европските епископи со Папата

Порака на солидарност епископите упатија од пленарната сесија на Советот на европски епископски конференции која започна на 13 септември 2018 година во Познан.

Вести Свет

Дон Мартин Михаличек избран за нов Генерален секретар на CCEE

Претседателите на европските епископски конференции собрани во Познан на годишна пленарна сесија на 14 септември 2018 година го избраа дон Мартин Михаличек за Генеравен секретар на CCEE за пет годишен

Вести Свет

Средба за „крајот на животот и миграцијата“

Регулирањето на прописите во врска со т.н. „крај на животот“ и миграцијата беше централната тема на средбата на правните советници на епископските конференции на Европа која се одржа од 10

Ватикан

Христијаните се дискриминираат во име на толеранцијата

Христијанството може да се сведе на видливо малцинство, но никогаш не може да се избрише – истакна кардинал Анџело Бањаско во текот на светата Литургија која на 10 август 2016

Ватикан

Кардинал Бањаско Папски пратеник на Евхаристискиот конгрес во Џенова

По повод престојниот Евхаристиски национален конгрес на Италија, кој ќе се одржи од 15 до 18 септември во Џенова, папа Фрањо го именува

Свет

Кардиналот Бањаско ја осуди корупцијата и родовата теорија

На 23 март оваа година, претседателот на Италијанската Епископска конференција, кардиналот Анџело Бањаско, ја отвори седницата на Постојаниот Епископски совет