Tag "задушница"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Молитвата за покојните е дело на милосрдие

Молитвата за покојните е последното и најголемо духовно дело на милосрдие. Со неговата милост и неговата помош, душите доаѓаат до славата што Бог им ја подготвил од почетокот на светот

Колумни

Што е потребно да се носи на гробишта на задушница?

Месопусната сабота Црквата ја посветува на сите оние кои починале и на овој ден на посебен начин се сеќава на нив во молитвите. Во своите богослужбени текстови секојдневно покрај тоа

Вера Духовност

Несфатливо е на задушница да не се оди на света Литургија

Како верник, но и од теолошка гледна точка тешко ми е да ја поврзам задушница со неодењето на света Литургија. Секако дека имаме должност да се грижиме за гробовите на

Вера Духовност Колумни

Со молитвата за покојните даваме пример на генерациите кои доаѓат по нас

Често пати се прашуваме за симболиката на деновите за спомените на покојните кои ги има во Црквата, како на пример спомен на 3 ден, на 9 ден, 40 ден, но

Ватикан Вести

Папата служеше светата Литургија за починатите кардинали и епископи

Присетувајќи се на светата Литургија во базиликата Свети Петар на 17 кардинали и 191 епископ кои починаа во изминатата година, Светиот Отец повика на поинаков поглед на неволјите – во

Ватикан Вести

Папата: Гробовите на починатите во војна се крик за мир

Светиот Отец на Задушница, 2 ноември ја предводеше светата Литургија на Француските воени гробишта (Cimitero Militare Francese) во Рим. Во хомилијата истакна дека гробовите на починатите војници се крик за

Вести Македонија

Бискупот Стојанов на Градските гробишта Бутел служеше света Литургија за покојните

На Градските гробишта Бутел во Скопје, на празникот на Сите Светии, 1 ноември 2021 година, Скопскиот бискуп и Струмичко – скопски епарх монс. д-р Киро Стојанов служеше света Литургија за

Ватикан Вести

Молитва на папата Фрањо за жртвите од војни и насилство

Во поздравите по молитвата Ангел Господов на 1 ноември 2021 година, Папата најави посета на француските воени гробишта во Рим по повод Задушница. Тој се осврна и на традиционалната „Трка

Вера Духовност

Библиски стихови поврзани со вечниот живот

Од големиот број библиски стихови кои зборуваат за вечниот живот за оваа задушница избравме неколку кои ви ги пренесуваме со кратки коментари.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Смртта не е потполно уништување на човекот

Светиот Отец во четврток 5 ноември 2020 година ја предводеше светата Литургија за покојните шест кардинали и 163 епископи кои починаа во текот на последните 12 месеци. Папата светата Литургија