Tag "екуменизам"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Брат Алојз: Екуменизмот во време на војна бара трпение

Во Рим заврши средбата на организаторите на екуменското бдение „Заедно“ што ќе се одржи на 30 септември 2023 година на плоштадот Свети Петар во пресрет на отворањето на XVI Редовното

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Санкциите не смеат да спречат потребната помош да пристигне во Сирија

Римскиот бискуп предупреди на можноста поради санкциите неопходната помош да не стигне до Сирија погодена од војна и земјотрес, обраќајќи им се на младите свештеници и монасите на Источните православни

Ватикан Вести

Папата: Заедно кон потполно единство на христијаните, кое го посакува Христос

Во својата проповед на Вечерната на празникот Преобраќање на свети Павле, со која ја затвори молитвената осмина за единство на христијаните, папата Фрањо потсети дека Бог е огорчен од „рамнодушното

Ватикан Вести

Папата: Христијани се работници за помирување за жртвите на војната и угнетувањето

Папата Фрањо ја прими во аудиенција Екуменска делегација од Финска по повод празникот на патронот Свети Хенри и потсети на вредноста на заедничкото понирање во раните на сиромашните. Крштевањето е

Ватикан Вести

Папата најави екуменско молитвено бдение и повторно поттикна на солидарност со Украина

По молитвата Ангел Господов, Папата ја спомена молитвената осмина за единство на христијаните, која ќе се одржува од 18 до 25 јануари, на тема: „Научи да правиш добро, барај правда“,

Ватикан Вести

Папата: Помирувањето меѓу христијаните е важна понуда за мир

За војната треба да плачеме, да помогнеме и да се преобратиме – рече Папата Фрањо на аудиенцијата, примајќи ја делегацијата на Вселенската патријаршија која пристигна во Рим по повод празникот

Ватикан Вести

Папата: Екуменизмот на заедничкото одење се постигнува со одење, а не само со идеи

Папата Фрањо се сретна со членовите на Меѓународната мешовита комисија за теолошки дијалог меѓу Католичката црква и Источните православни цркви.

Ватикан Вести

Папата: Потрагата по единството на христијаните мора да биде заедничко патување

Во пресрет на почетокот на Светската молитвена осмина за единство на христијаните, папата Фрањо на 17 јануари 2022 година во аудиенција прими делегација од Финска, која ходочасти во Рим на

Ватикан Вести

Кардинал Кох: Во синодскиот процес да се вклучат „екуменските партнери“

Во синодскиот процес на универзалната црквата, кардинал Курт Кох сака блиска размена со „екуменските партнери“. За повеќе да се практикува синодалноста, поучни искуства посебно може да донесе католичко-православниот дијалог.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Слушајте ја Божјата мелодија во вашиот живот

Примајќи ги во аудиенција учесниците на екуменското ходочастие насловено „Подобро сите заедно“, кое тргна од Германија, папата Фрањо посака за Црквата „подготвеност за слушање“, исто така по повод синодското одење.