Tag "Духовден"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Педесетница – Духовден

Со своето славно Воскресение Исус го исполнил делото кое Отецот му го поверил да го исполни меѓу луѓето. Исполнувајќи ја својата мисија,

Ватикан Вести

Царице небесна: Да останеме во Црквата, Светиот Дух не обединува

На празникот Педесетница, 23 мај 2021 година папата Фрањо, пред молитвата Царице небесна на плоштадот Свети Петар, потсети дека Светиот Дух нè прави нови созданија, како што направи со апостолите

Ватикан Вести

Радоста за воскресението не смее да се задржи само за себе

За да го поттикне посланието Исус на апостолите им го подари Светиот Дух, оган кој ги уништува гревовите и создава нови мажи и жени – рече Светиот Отец во пладневниот

Ватикан Вести

Папата на Педесетница: Светиот Дух е дар и поттикнува на дарување

Тајната на единството е во дарувањето на себе – рече папата Фрањо на празникот Духовден во недела 31 мај 2020 година за време на светата Литургија

Ватикан Вести

Папата: Светиот Дух е котва на надежта

Светиот Дух нѐ зацврстува во надежта – реча папата Фрањо на 9 јуни 2019 година во проповедта на празникот Духовден,

Ватикан Вести

Верниците од Римската бискупија ќе имаат духовденско бдение со папата Фрањо

Во предвечерјето на празникот Педесетница во сабота 8 јуни 2019 година верниците на Римската бискупија ќе присуствуваат на евхаристиско и духовденско бдение на плоштадот Свети Петар во Ватикан, кое ќе

Вера Духовност

Духовден – трет ден

Црквата живее во Духот Христов

Вера Духовност

Духовден– Силата на Светиот Дух

Свесни сме дека во нас и во светот делуваат добри и зли сили. Ние сме слободни и повикани сме да одлучуваме за доброто и против злото. Тоа совеста му го

Вера Духовност

Празник на Пресвета Троица

Спасението дојдено преку Исус е пред сѐ да нѐ отвори за заедништво, учествувајќи во динамиката

Ватикан Вести

Мирот е возможен во името на Исус

Сите ние овде собрани исповедаме дека Исус е Господ! – рече папата Фрањо за време на бдението