Царице небесна: Исусовата молитва кон Бог е наша радост

Царице небесна: Исусовата молитва кон Бог е наша радост

Исусовата молитва кон Бога е наша радост – истакна папата Фрањо во недела 16 мај 2021 година пред молитвата Царице Небесна на плоштадот Свети Петар и истакна – Исус во новиот облик засекогаш ќе остане со своите ученици и со нас.

Денес во Италија и во некои други земји се слави празникот Вознесение Господово – забележа Папата и потсети: Евангелскиот пасус за денешната Литургија, крајот на Евангелието на Свети Марко, ни ја покажува последната средба на Воскреснатиот Господ со неговите ученици пред да се возенесе од десната страна на Отецот. Разделбите обично се тажни, давајќи им чувство на збунетост и напуштеност на оние кои остануваат; сепак, тоа не се случува со учениците. И покрај одвоеноста од Господ, тие не се обесхрабруваат, напротив, тие се радосни и подготвени се да појдат во светот како мисионери.

Зошто учениците не се тажни? Зошто треба и ние да се радуваме кога ќе го видиме Исус како се вознесува кон небото?- праша Светиот Отец и одговори: Затоа што вознесението го довршува Исусовото послание меѓу нас. Откако Исус „слезе“ во нашата човечност и го откупи, тој сега се вознесува на небото, носејќи го своето тело со себе. Десно од Отецот сега седи човечко тело, телото на Исус и во оваа таинство секој од нас ја набљудува својата сопствена идно одредиште. Не се работи за вистинско напуштање, бидејќи Исус во својот нов облик останува засекогаш со учениците и со нас. Тој останува во молитва затоа што Тој, како човек, се моли на Отецот и како Бог, човек и Бог, му ги покажува своите рани со кои нè откупи. Тука е Исусовата молитва, со нашето тело; Тој е еден од нас, Бог човек кој се моли за нас. Тоа мора да ни даде сигурност, всушност, голема радост.

Друга причина за радост е Исусовото ветување: „Ќе го испратам Светиот Дух“ – рече папата Фрањо и додаде: Со Светиот Дух на разделбата тој дава заповед: „Одете по сиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание“. Светиот Дух е силата што нè води во светот да го навестуваме Евангелието. Исус го вети Светиот Дух тој ден и по девет дена доаѓа Педесетница. Светиот Дух беше тој кој овозможи денес сите да бидеме такви. Тоа е голема радост! Исус се вознесе во небо; прв човек од десната страна на Отецот. Отиде со раните, кои беа цена на нашето спасение и се моли за нас. Потоа ни го испрати Светиот Дух, ветувајќи ни го Светиот Дух за да го навестиме Евангелието.Затоа денес сме среќни, затоа сме радосни на овој празник Вознесение Господово. На празникот Вознесение, додека размислуваме за небото, каде што Христос се вознесе и седи од десната страна на Отецот, се молиме на Марија, Царицата небесна, да ни помогне да бидеме храбри сведоци на Воскреснатиот во светот и во во конкретни ситуации од животот – рече на крајот Папата.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот