Папата Фрањо сведочи со конкретни дела за љубов кон ближниот

Ова е слика која многумина ги потсетува на настанот кога свети Фрањо од Асиси го бакнува лепрозниот откако му се обајвува Бог.

Сочувствителноста и добрината на папата Фрањо се неизмерни, а тоа тој од ден на ден го покажува тоа со својата љубов кон ближните и тоа со конкретни дела. Имено на 6 ноември за време на Генералната аудиенција во среда, без да се двоуми пристапи до еден човек кој боледува од неурофиброматоза, генетска болест, го прегрна и го благослови, а потоа продлжи со него да моли.

За многу кратко време овие фотографии го обиколија светот, а луѓето се воодушевени од пристапот на папата Фрањо.

 го*ко

Категорија: Ватикан

За авторот