Папата се сретна со делегација на муслимански водачи од Велика Британија

Папата се сретна со делегација на муслимански водачи од Велика Британија

Она најважното што денес треба да го правиме меѓу себе, во човештвото, е работата на увото; треба да се слушаме. Да се слушаме не брзајќи да дадеме одговор – рече папата Фрањо на делегацијата на муслиманските водачи од Велика Британија.

Пред Генералната аудиенција во среда 5 април 2017 година, папата Фрањо во Ватикан ја прими делегацијата на муслиманските водачи на Велика Британија, кои ги придружуваше надбискупот на Вестминстер, кардинал Винсент Николс, и кардинал Жан Луис Туран, претседател на Папскиот совет за меѓурелигиски дијалог. Делегацијата се наоѓа во Рим по повод средба на која ќе се расправа за интеграцијата, воспитанието и насилството.

Со радост ви изразувам добредојде – рече Папата обраќајќи се на делегацијата, а потоа истакна: Со задоволство мислам на тоа, дека она најважното што денес треба да го правиме меѓу себе, во човештвото, е работата на увото; треба да се слушаме. Да се слушаме не брзајќи да дадеме одговор. Да се прифати зборот на братот, сестрата, а потоа да се мисли на тоа дека ни е даден збор. Но, способноста за слушање е многу важна.

Интересно е – рече потоа Светиот Отец – луѓето кога имаат способност за слушање, зборуваат со низок, мирен тон… Напротив, кога ја немаат, зборуваат гласно, па дури и викаат. Меѓу браќата, сите ние треба да разговараме, да се слушаме и тивко да зборуваме, мирни, и заедно да бараме пат. А кога взаемно се слушаме и разговараме, веќе сме на патот. Ви благодарам на тој пат по кој одите, и го молам семоќниот и милосрден Бог да ве благослови. А вас ве молам да се молете за мене – рече папата Фрањо.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот