Папата се помоли за жртвите мигранти во бродоломот, повика на солидарност

Папата се помоли за жртвите мигранти во бродоломот, повика на солидарност

Папата Фрањо потсети на 41 жртва на бродоломот кај италијанскиот остров Лампедуза каде минатата недела потона брод со мигранти. Тој ги повика сите политички и дипломатски актери да покажат солидарност во спасувањето и помагањето на мигрантите и спречување на вакви трагедии.

По молитвата Ангел Господов, папата Фрањо потсети на трагичната бродска несреќа на крајот на минатата недела при што животот го загубија четириесет и едно лице.

Ги спомнав во моите молитви, рече Папата и продолжи: „Со болка и срам мораме да кажеме дека од почетокот на годината речиси две илјади мажи, жени и деца ги загубија животите во тоа море обидувајќи се да стигнат до Европа“.

„Тоа е отворена рана на нашата човечност. Ги поддржувам политичките и дипломатските напори кои се обидуваат да помогнат во духот на солидарноста и братството, како и напорите на сите оние кои работат на спречување на бродоломи и спасување мигранти“.

Меѓународната организација за миграција на Обединетите нации (ИОМ) го опишува Централниот Медитеран како еден од најактивните и најопасните миграциски патишта на глобално ниво/ ИОМ, заедно со организациите УНХЦР и УНИЦЕФ, повикуваат на координирани механизми за пребарување и спасување и апелираат до државите да ги зголемат ресурсите и капацитетите за да ги исполнат своите одговорности и должности.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот