Објавен декрет за празиници на папите Иван XXIII и Иван Павле II

Во декретот објавен во петок, 12 септември во дневникот Осерваторе Романо, папата Фрањо го одобрува внесувањето во Римскиот календар на празници новопрогласените светци, папите Иван XXIII и Иван Павле II. И двата празници, ќе бидат во еден месец: за свети Иван XXIII 11 октомври, а за Иван Павле II 22 октомври. Празникот не е задолжителен, а е додаден во Римскиот календар поради „молбите од сите делови на светот“ – стои во декретот.

РВ/го*ко

Категорија: Ватикан

За авторот