Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата ја прими претседателката на Малта

Во понеделник 29 септември во Апостолската палата Светиот Отец на аудиенција ја прими Марие Луиз Колеиро Преца, претседателка на Малта, која потоа се сретна и со атхиепископот Доминик Мамберти, секретар

Ватикан

Папата ги прими членовите на Библиски сојуз

Треба да се настојува луѓето подобро да го запознаат Божјото Слово, посебно едноставниот народ – рече папата Фрањо на средбата со членовите на Библискиот сојуз кои на 29 септември ги

Ватикан

Патронен празник на Радио Ватикан: По дигиталните патишта на светот

„Тргнете по дигиталните патишта на современиот свет и како ангелите навестувајте ја Божјата порака за спасение“. Тоа беше пораката на кардиналот Лоренцо Балдисери, генерален секретар на Синодот на епископи, до

духовнитекстови Размислување

Свети маченички Софија, Вера, Надеж и Љубов

Свeтите маченички: мајката Софија со своите ќерки Вера, Надеж и Љубoв и мајка живееле во Рим, каде маченички и го завршиле својот живот за време на царот Адријан. Сoфија, што

Ватикан

Од проповедта на Папата: „Сатаната сака да го уништи човекот во името на лажниот хуманизам“

Сатаната ги претставува работите добри, „но неговата намера е да го уништи човекот, па дури и во името на хуманизмот.“ Но, ангелите се борат против ѓаволот бранејќи нè нас, рече

Македонија

МАРИЈА ОД НАЗАРЕТ и 100 ГОДИНИ ПАРОХИЈА РАДОВО (од 02 до 05 октомври 2014)

Овогодишната Тродневница во чест на празникот Марија од Назарет, во црквата свети пророк Илија во Радово, ќе биде со заедничка молитвена намера: „За милосно измолување на вера во семејствата“.

Македонија

Во Скопската катедрала се служи света Миса на англиски јазик

На 28 септември во катедралата Пресвето Срце Исусово во Скопје, се служеше света Миса на англиски јазик, која ја предводеше парохискиот викар дон Јошт Мезег.

Ватикан

Папата Фрањо до Исусовците: Веслајте и бидете силни против дувањето на ветрот!

Светиот Петров кораб, Црквата која е Исусовата заедница, како во минатото, исто така и денес може да биде разнишана од брановите на бурата. Ноќта и власта на мракот стануваат сѐ

Ватикан

Папата на Ангел Господов ја најави Синодата

Светиот Отец пред завршувањето на литургиското славење сакаше да ги поздрави сите стари луѓе собрани на плоштадот Свети Петар и од се срце им се заблагодари. Потоа напомена дека вчера

Ватикан

Папата на Литургијата со старите: Нема иднина за народот кој не ги почитува постарите

Нема иднина за народот без средбата меѓу генерациите; од кои децата од своите родители со благодарност го примат сведоштвото за животот. Тука е и благодарноста до оној кој ни го