Велики пост: Милосрдие

Велики пост: Милосрдие

Можеш да кажеш „никогаш нема да му простам“ или „ќе ги израмнам сметките со тебе.“ Осветата е предвидлива реакција. Но, во тебе е дарот на милосрдието. Исус дојде за да им даде прилика на грешниците. Твоето простување, како Исусовото, му дава можност надвор од оној вообичаениот начин како што „светот“ прави. Осветата го заробува твоето тело и умот, додека милосрдието е твојата песна на слободата. Не биди толку чувствителен. Секоја ситница те навредува. Кога човек со тебе разговара и за најобичните работи, мора да внимава на секој збор. Не ми замерувај ако ти кажам дека си неподнослив(а). Ако не се поправиш нема корист. Љубезно извини се, како што налага христијанската љубов и општественото однесување. А потоа напред! Лошо ти стои суетата! Избегнувај ја во однесувањето со Бог и браќата. Така ќе имаш една бариера помалку.

Парохија Свети Петар Запрешиќ/к.мк

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк

Категорија: Вера, Духовност

За авторот