Tag "Фиренца"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папа до волонтерите од Фиренца: Вашето служење е конкретен знак на надеж

Светиот Отец прими делегација од Фрањевскиот центар за солидарност, кој обединува волонтери во Фиренца кои им помагаат на луѓето во финансиски тешкотии или имаат потреба од поддршка и помош.

Ватикан

Папата ручаше со сиромашните

За време на пасторалната посета на Папата во Фиренца, 10 ноември 2015 година не ги заборави оние кои се на перифериите и најмалите. Во базиликата „Пресвето навестување“,

Ватикан

Папата во Фиренца: Црквата живее меѓу луѓето и за луѓето

Христовите ученици – нагласи Светиот Отец – никогаш не треба да заборават дека се избрани од народот и никогаш не смеат да паднат во искушението да се држат

Ватикан

Папата: Сакам Црква во Италија верна на Светиот Дух

Сонувам за италијанска црква блиска до народот која не копнее за власт и која храбро се препушта на водството на Светиот Дух – рече Светиот Отец

Свет

Фиренца: Радост на сиромашните поради ручек со Папата

Секој ден луѓето кои се во потреба можат да најдат топол оброк во кујната „Свети Фрањо“ во историскиот центар на Фиренца. На сиромашните ќе им се придружи папата Фрањо

Свет

Полнината на хуманизмот се наоѓа во христијанството

Полнината на хуманизмот се наоѓа во христијанството – рече надбикускопот во мирување на Фиренца кардинал Силвано Пиованели истакнувајќи дека хуманизмот