Tag "УНЕСКО"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата во видео пораката до УНЕСКО: Евангелието е најчовечката порака во историјата

По повод 75 годишнината од основањето на УНЕСКО, папата Фрањо во видео порака го истакнува заедничкото служење на мирот и солидарноста, развојот на личноста и заштитата на културното наследство.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Потребен е модел на развој кој го слуша гласот на сиромашните

Во пораката до Форумот за биолошка разновидност на УНЕСКО, папата Фрањо потсети на потребата од заедничко дејствување за сериозно преиспитување на сегашниот модел на развој. Глобалното затоплување и неговото влијание

Ватикан Вести

Порака на Папата по повод Светскиот ден на водата 2021 година

На денешниот Светски ден на водата папата Фрањо преку својот државен секретар испрати порака до раководството на ФАО и УНЕСКО. Пораката ја нагласува вредноста на ова неопходно добро и укажува

Ватикан Вести

Папата: Образованието е чин на надеж

Папата Фрањо испрати видео порака до учесниците на симпозиумот, кој започна на 16 декември во Вилата Пиј IV во Ватикан под мотото „Образованието е чин на надеж“, во организација на

Ватикан Вести

Мајчиниот јазик е бедем против културолошката колонизација

На 21 февруари се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик. Имено УНЕСКО во 1999 година донесе одлука со која на 21 февруари го прогласи за Меѓународен ден на мајчиниот јазик,