Tag "таинство"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Пресвета Евхаристија

Со денешниот празник Пресвета Евхаристија го славиме големото таинство на Исусовата љубов кое ни го оставил на нас луѓето во Светата Тајна – Евхаристија,

Вера Духовност

Благовештение – Таинството на зачнување

Празникот Благовештение е опишан во текстот од Евангелието според Лука. Во центарот на вниманието е девојката Марија од Назарет на која Бог ѝ го праќа ангелот Гаврил со порака дека

Размислување

Преображение Господово

Како најголемите Таинства за Божиќ и Велигден, исто така и Господовото Преображение е Таинство на светлина.

Ватикан

Папата на бдението: Влегување во таинството

Оваа е ноќ на бдение. Господ не дреме и не спие, Господ е Твој чувар (Пс 120,4) за да го изведе од ропството и да му го отвори патот на