Tag "Римската курија"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Презентирана е Апостолската конституција „Praedicate Evangelium“

На 21 март, во Канцеларијата за печат на Светиот Престол стручњаци од Ватикан ја презентираа долгоочекуваната Апостолска конституција на Папата за Римската курија „Praedicate Evangelium“.

Ватикан Вести

Во март Папата ќе оди на Духовни вежби

Во среда, на 1 март 2017 година со литургискиот обред Пепелница започнува Великиот пост.

Ватикан

Милосрдието е чин на чувства и подадена рака

Како добриот Самарјанин Црквата и секој христијанин треба да бидат сочувствителни кон раните на светот затоа што грижата за страдањата ги подобрува општествените односи и ја спречува културата на отфрлање.

Ватикан

Исусовата логика е дарувањето

За јасното управување со добрата и за борбата против гладта и расипувањето на храната зборуваше о. Ермес Рончи во шестото размислување на духовните вежби

Ватикан

Единствен начин за надминување на стравот е верата

На 7 март започна вториот ден од духовните вежби за папата Фрањо и Римската Курија во Аричи под водство на о. Ермес Рончи.

Ватикан

Секојдневно применувајте го милосрдието

Во денот кога Римската Курија го слави Јубилејот на милосрдието, Папата Фрањо ја предводеше литургијата во базиликата Свети Петар.