Tag "релативизам"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата до дипломатите: Нема прекин на работата за мир

„На дипломатско ниво Светиот Престол никогаш нема да престане да работи, за да се слушне гласот на мирот до краиштата на земјата“. Ова е ветувањето на папата Фрањо

Ватикан

Задача на Црквата е да го одржи гледиштето на својот Основач

Денес постојат многу предизвици за верата, а некои католички насоки се движат кон либералниот протестантизам, предупреди кардиналот Герхард Лудвиг Милер,

Ватикан

Порака до италијанските католички лекари од Папата

Папа Фрањо испрати порака до учесниците на средбата на Здружението на италијански католички лекари, која овие денови се одржува на тема „Етика и ревизија на здраствените трошоци

Ватикан

Папата:Семејството е загрозено од редуктивното сфаќање за брак

Да се промовира семејството, кое е Божји дар за човечкото остварување и основна клетка на општеството. Тоа е загрозено од „редуктивното сфаќање“ на бракот

Ватикан

Папата во авионот одговараше на новинарски прашања

При враќањето од Апостолската посета од Босна и Херцеговина кон Рим, папата Фрањо одговараше на новинарски прашања меѓу кои беа за Неговата следна посета во Хрватска како и за феноменот

Свет

Југоисточна Европа: Предизвикот на мешаните бракови

„Постојат проблеми поради поинаквата визија за бракот и неговата светатаинственост, но треба да се придружуваат сопружниците на патот на верата, бидејќи разликите водат кон релативизам