Tag "проповед"

Врати се на почетна
Ватикан

Едноумието го уништува христијанскиот идентитет

Едноумието, хуманизмот кој го презема местото на Исус вистинскиот човек го уништува христијанскиот идентитет.  Да не ја ставаме на аукција својата лична карта

Ватикан

Папата: Бог е голема убавина сè друго е минливо

Две опасности им се закануваат на христијаните: искушението за обожавање на добрата и почитувањето на обичаите како сè вечно да трае. Напротив,

Ватикан

Папата Фрањо: Црквата е повикана да служи

Епископите и свештениците треба да го победат искушението  на „двоен живот“, Црквата е повикана да служи, а не да биде „шпекулантка“ – рече Светиот Отец во проповедта

Ватикан

Папата: Никогаш да не осудуваме

Христијаните вклучуваат, никому не затвораат врата – дури и ако тоа предизвикува отпор. Оној кој ги исклучува другите затоа што себе си се смета за подобар создава

Ватикан

Папата: Бог сочувствува со секој човеки целото човештво

Добриот свештеник знае да се сочувствува и да се зазема во животот на народот – истакна Светиот Отец на светата Литургија на 30 октомври во домот Света Марта, додавајќи дека

Ватикан

Папата: Бог може само да љуби- тоа е нашата сигурност

Бог може само да љуби: Тој не осудува. Љубовта е „негова слабост“ и „наша победа“ – рече папата Фрањо на светата Литургија на 29 ноември во домот Света Марта.

Ватикан

Времињата се менуваат и христијаните треба да се менуваат

Верниците се повикани да ги читаат знаците на времињата и да се менуваат постојано, останувајќи секогаш верни на Евангелието.

Ватикан

Папата: Бог секогаш изобилно ја дарува својата милост

Бог секогаш на луѓето великодушно ја дарува својата милост, а да се сфати изобилството на Божјата љубов е плод на милост – истакна папата Фрањо на во вторник 20 окотоври

Ватикан

Папата: Наврзаноста на богаството е идолопоклонство

На светата Литургија во домот Света Марта во понеделник 19 октомври 2015,  Светиот Отец говореше за наврзаноста на богатството како за старо, но и за современо идолопоклонство.

Ватикан

Лицемерието е вирус, кој може да се победи со молитва

Треба многу да молиме за да не се заразиме со „вирусот“ на лицемерието кој освојува со лаги, останувајќи во сенка – е Исусовиот поттик кој папата Фрањо го истакна во