Tag "екуменизам"

Врати се на почетна
Вести Свет

Заедничка изјава на претседателите на ССЕЕ и СЕС по повод 20 годишнината од Екуменската повелба

Заедничка изјава на претседателот на Советот на европски епископски конференции (CCEE) кардиналот Анџело Бањаско и претседателот на Конференцијата на европските цркви (CEC) Кристијан Криенгер по повод 20 годишнината од документот

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Можеме да донесеме плод само ако останеме обединети во Исус

На затворањето на Молитвената осмина за единство на христијаните, папата Фрањо во проповедта прочитана од кардиналот Курт Кох го истакнува „незаменливото единство“ кое доаѓа од престојување во Исус.

Вести Македонија

Скопје: Одржана Молитвена осмина за единство на христијаните

И покрај пандемијата со коронавирусот и оваа година се одржа молитвената осмина за единство на христијаните, која се одржува од 18 до 25 јануари 2021 година. По тој повод на

Вести Македонија

Молитва за единство на христијаните во Радово

Во парохијата „Свети пророк Илија“ во Радово завршетокот на Молитвената осмина за единство на христијаните 25 јануари 2021 година ќе се одбележи со заедничка молитва во црквата.

Ватикан Вести

Во Ватикан е претставен Екуменскиот водич за бискупите

Претседателот на Папскиот совет за промовирање единство на христијаните, кардинал Курт Кох, во петокот 4 ноември 2020 година, го претстави документот „Бискупот и единството на христијаните: Екуменски водич“.

Вести Свет

Светскиот совет на црквите го слави Светскиот екуменски ден на млади

Младите од светот се во центарот на внимание овој 12 август, кога ОН го одбележуваат Меѓународниот светски ден на млади. За да се подигне свеста за проблемите со кои се

Вера Колумни Проповеди

Денешните наследници на Андреј и Петар повикуваат: Да бидеме едно

Денес славејќи го првоповиканиот апостол Андреј, не можеме, а да не го поврземе со неговиот брат Петар. Андреј и Петар, рибари од Витсаида, браќа кои го следат Христос, двајцата умрени

Ватикан Вести

Папата Фрањо до Вселенскиот патријарх Вартоломеј I: Да работиме за полно единство

Традиционално, на празникот Свети Андреј, патронот на Цариградската црква, папата Фрањо испрати честитка до Вселенскиот патријарх Вартоломеј I, која беше предадена од кардинал Кох, претседател на Папскиот совет за унапредување

Uncategorized

Единството меѓу христијаните е симфонија на повеќегласност во љубовта

Папата: За нас католиците цел на дијалогот е полно заедништво со оправдана разчлиност, а не изедначување или едоставно претопување на дуругите

Ватикан Вести

Единството меѓу христијаните е симфонија на повеќегласност во љубовта

Папата: За нас католиците цел на дијалогот е полно заедништво со оправдана разчлиност, а не изедначување или едоставно претопување на дуругите