Tag "апостолско патување"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Светиот Престол ќе работи на враќање на украинските деца однесени во Русија

Во разговор со новинарите во авионот на враќање од Апостолското патување од Будимпешта до Рим, папата Фрањо зборуваше за прифаќањето; за мирот што се создава со отворање на каналите на

Ватикан Вести

Папата Фрањо се сретна со рускиот митрополит Иларион

Папата Фрањо во сабота на 29 април 2023 година во приватна аудиенција го прими Будимпештанскиот митрополит Иларион, по предвидените средби на вториот ден од Апостолското патување во Унгарија.

Ватикан Вести

Папата се врати од Унгарија во Рим

Папата Фрањо се врати во Рим во недела, 30 април 2023 година, по тридневното Апостолско патување во Унгарија. Авионот со Папата, неговата придружба и новинарите слета на меѓународниот аеродром Фиумичино

Ватикан Вести

Папата на Литургијата во Унгарија: Христос нè повикува по име и нѐ испраќа

Папата Фрањо ја предводеше неделната света Литургија на историскиот плоштад во Будимпешта Кошут Лајош, во недела 30 април 2023 година, фокусирајќи се во својата проповед на ликот на Добриот Пастир

Ватикан Вести

Папата Фрањо ја посети источната католичка заедница во Унгарија

Папата Фрањо ја посети Источната католичка заедница во Будимпешта во сабота на 29 април 2023 година, вториот ден од неговото Апостолско патување во Унгарија.

Ватикан Вести

Папата Фрањо се сретна со децата во Заводот „Блажен Ладислав Батјани-Стратман“

На вториот ден од своето Апостолско патување во Унгарија, во сабота, 29 април 2023 година, папата Фрањо се сретна со штитениците на заводот „Блажен Ладислав Батијани-Стратман“ во Будимпешта.

Ватикан Вести

Папата Фрањо меѓу сиромашните и бегалците: Црквата треба да зборува со јазикот на милосрдието

Папата во Будимпешта се сретна со последните, ги слушаше нивните сведоштва и ја предупреди Црквата на големата потреба да се нахрани желудникот и срцето на народите. Верата, советуваше, не треба

Ватикан Вести

Папата Фрањо до Црквата во Унгарија: Воскреснатиот Христос е иднината

На средбата со унгарските епископи, свештеници, ѓакони, посветени мажи и жени, семинаристи и пасторални работници, папата Фрањо се помоли за „благодат за духовна провидност“ да ни овозможи да му пристапиме

Ватикан Вести

Средба на Папата со претставници на владата, граѓанското општество и дипломатскиот кор

По куртоазната посета на претседателката на Република Унгарија Каталина Новак во палатата Шандор и средбата со премиерот Виктор Орбан, во петок, 28 април 2023 година, папата Фрањо се сретна со

Ватикан Вести

Папата посетата на Унгарија ја довери на Пресвета Богородица

Како што е негов обичај пред патувањата – од почетокот на неговото папство – папата Фрањо во среда 26 април 2023 година се помоли во римската базилика Света Марија Велика