Кардинал Кох: Во синодскиот процес да се вклучат „екуменските партнери“

Кардинал Кох: Во синодскиот процес да се вклучат „екуменските партнери“

Во синодскиот процес на универзалната црквата, кардинал Курт Кох сака блиска размена со „екуменските партнери“. За повеќе да се практикува синодалноста, поучни искуства посебно може да донесе католичко-православниот дијалог.

Кардиналот Курт Кох претседател на Папскиот совет за промовирање на единство на христијаните, повика во синодскиот процес кој го покрена Папата да се вклучат и „екуменските партнери“. Теолошките и пасторалните напори повеќе да се живееат во синодална Црква имаат длабоки ефекти на екуменизмот, рече Кох за католичкиот весник Die Tagespost. Кох објасни: „Основно начело на екуменскиот дијалог е размена на даровите во кои можеме да ги учиме од другите христијански Цркви со уверувањето дека посебните дарови на Духот Свети не се даваат само на некои Цркви, туку и на целото христијанство.“ (…)

Кох се надева дека преку започнатиот процес, верниците повторно ќе откријат дека „самиот Бог во крштението ги повика да бидат членови на Црквата, и дека сите заради крштението ќе ја увидат својата мисија за пренесување на верата, а со тоа и автентичната Цкрва, а не општествата или црквите со ограничена одговорност.“ Но, можеме да го пренесеме само она што сме го примиле и што го сметаме за важно, вели Кох. Затоа се надева „дека сите оние кои учествуваат во Синодскиот процес повторно ќе ја откријат убавината на верата и ќе стекнат нова радост во верата и радост што можат да припаѓаат на Црквата на Исус Христос.“

„Сите крстени луѓе имаат прилика да му соопштат на својот свештеник и Црквата она што по совест се уверени дека Духот денес сака да и го соопшти на Црквата“, рече неодамна во интервју за Ватикан њуз кардиналот Марио Греч, главен секретар на синодата. „Ова не е повик само за членовите на Католичката Црква, туку за сите крстени затоа што ова патување има и екуменска димензија“, истакна тој. (…)

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот