Tag "Преображение Господово"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Ангел Господов: Негувајте отворени погледи и бидете „баратели на светлото“ Христово

За време на молитвата Ангел Господов, папата Фрањо поттикна на животниот пат секогаш да се држи погледот вперен во светлиот лик Христов и да ја бараме неговата светлина во молитвата

Размислување

Преображение Господово

Како најголемите Таинства за Божиќ и Велигден, исто така и Господовото Преображение е Таинство на светлина.

духовнитекстови Размислување

Преображение Господово

И додека Исус се молеше, „лицето му светна како сонце“ (Мт 17,2) а „ и лицето Негово светна како сонце, а алиштата Му станаа бели како светлина“. Неговата облека стана