Tag "патријарси"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата во Бари ќе учествува на екуменска молитва за мир

Екуменската молитва за мир и разговорот со патријарсите се централните настани при посетата на папата Фрањо во Бари

Свет

Патријарсите од Блискиот Исток: Се врши геноцид врз христијаните

Над 450.000 сириските христијани се прогонети од своите домови од т.н. Исламска држава за време на граѓанската војна. Над 120.000 ирачки христијани исто беа принудени

Ватикан

Папата го прогласи свети Гргур од Нарек за црковен научител

И денес го слушаме пригушениот и заборавениот крик на безпомошните браќа и сестри, кои поради нивната вера во Христос или етничкото потекло, јавно и немилосрдно се убиваат, обезглавуваат,