Tag "Летонија"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо го прими во аудиенција претседателот на Летонија

Во контекст на одбележувањето на стогодишнината од дипломатските односи, соговорниците ја истакнаа улогата на Црквата во поддршката на вистинскиот хуманизам, отворен за духовната димензија.

Ватикан Вести

Папата: Со Земјата треба да постапуваме нежно

Трепезата треба да ја направиме место за средба и братство, а не само простор за разминување, расипништво и инает – поттикна папата Фрањо во пораката до учесниците на симпозиумот кој

Ватикан Вести

Живиот знак на Евангелието секогаш е вистинската љубов

Повторно да се навести радоста на Евангелието, револуцијата на милосрдието и нежноста.

Ватикан Вести

Папата со новинарите во авионот на враќање од Талин

На враќање од Апостолското патување во балтичките земји – Литванија, Летонија и Естонија, папата Фрањо за време на летот од Талин до Рим, разговаше со новинарите и притоа се осврна

Ватикан Вести

Папата во светилиштето Мајка Божја Аглонска

Да искажеме добредојде без дискриминација, да не мислиме ако сме сами дека ќе ни биде подобро и посигурно – рече папата Фрањо во проповедта за време на светата Литургија во

Ватикан Вести

Папата: Човечкиот развој се мери и со способноста за раст и создавање на потомство

Папата Фрањо на почетокот од својата посета на Летонија во претседателската палата во Рига ги поттикна властите и граѓанското општеството својата цел да ја постават над поединечните инетереси за разбирањето

Ватикан Вести

Папата во Рига: Господ нѐ повикува да го живееме единството мисионерски

На екуменската средба во лутеранската катедрала во Рига, папата Фрањо истакна дека сведоштвото на браќата кои денес живеат во прогонство или дури имаат поднесено мачеништво заради својата вера, може да

Ватикан Вести

Папата Фрањо во Рига: Вие сте корени на народот

Многумина го имаат истрошено своето тело во потрага за слобода на својата татковина, за да бидат покасно препуштени на осаменост, прогонство, недостаток на средства, исклучени и во беда.

Ватикан Вести

Програмата за посетата на Папата на балтичките држави

Директорот на канцеларијата за печат на Светиот Престол, Грег Берк, на прес-конференција во Ватикан ја презентира програмата за посетата на Папата на балтичките држави од 22 до 25 септември. Папата

Ватикан Вести

Папата се обрати преку видео порака пред посетата на балтичките земји

По повод апостолската посета на Литванија, Летонија и Естонија, која ќе ја започне на 22 септември, папата Фрањо на жителите од тие земји им се обрати преку видео порака во