Tag "жртва"

Врати се на почетна
духовнитекстови Размислување

Велики Четврток – ден на Исусовата последна вечер

Католичкиот свет влегува во длабока тишина. Само во мир може да се случи онаа големина која ја донесе Исус од Назарет.

Вера Духовност

Сретение Господово

Денес Црквата го слави празникот Очистување на Пресвета Богородица, кој од христијанскиот исток е наречен Сретение Господово.

Вера Духовност

Велики Пост: Оаза

Тешко е секогаш да се биде последен во редот, нели? Тешко е кога секогаш последен те избираат или

духовнитекстови Размислување Свет

Велики Петок: За таинството на маката Исусова

Во таинството на Велики Петок нè воведува апостол Иван. Тој истакнува четири моменти за смислата на Велики Петок: натписот на крстот, исполнувањето на писмата, предавањето ученикот на Мајката и отвореното

духовнитекстови Размислување Свет

Тежината на крстот

Тежината на осудата го прободува нашето срце, го убива нашето его, а зборовите „распни Го, распни Го“ создаваат чувство на беспомошност.Се плашиме од исмевањето на „ерусалимските улици“.