Tag "Едит Штајн"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Да ја довериме Украина под застапништво на Едит Штајн

На крајот од Генералната аудиенција, папата Фрањо повика застапништво од Света Тереза Бенедикта од Крстот, сопатрон на Европа, за населението на Украина, кое многу страда: „Нејзиното сведоштво нека поттикне ангажирање

Сведоштва

Света Тереза Бенедикта од Крстот (Едит Штајн)

Едит Штајн е родена на 12 октомври 1891 година, како најмала од 11 деца на еврејско семејство во Германија. На 15 години ја отфрла традиционалната вера на своите родители и

Вера Сведоштва

Едит Штајн – католичка светица со еврејско потекло

Еврејката Едит Штајн (1891 – 1942) на својата 26-годишна возраст се преобратила на христијанството,

Вести Свет

Европа да не ги заборава своите христијански корени

Европа сака да ги заборави своите христијански корени и да живее како да не постои Бог”.