Tag "евангелист"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети евангелист и апостол Матеј

Во Евангелието, самиот Матеј раскажува за својот повик од страна на Исус.

Вера Сведоштва

Од школата на свети Лука

Што ќе научиме од школата на свети Лука

Вера Сведоштва

Свети Евангелист Лука

Денес е празник на Светиот Евангелист Лука. Неговото Евангелие е наречено Евангелие

Вера Сведоштва

Свети Филип, ѓакон

Црквата денес го празнува свети Филип, кој бил еден од седумте ѓакони избрани од Апостолите: ја преобратил Самарија во Христовата вера, го крстил властелинот на Кандакија, етиопската царица и ги

Вера Сведоштва

Свети Иван Богослов

Црквата денес го празнува споменденот на светиот апостол и евангелист Иван, синот

Вера Сведоштва

Свети апостол и евангелист Матеј

Денес го славиме св Матеј, наречен Левиј, автор на првото Евангелие, кој го напишал на арамејски јазик и