Tag "Витлеем"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Вистинската причина зошто „немаше место во гостилницата“ за Јосиф и Марија?

Божиќната приказна е многу позната за многумина од нас, но растењето со одредени слики може да го замагли нашиот поглед на она што всушност се случило пред повеќе од 2.000

Вера Сведоштва

Дали Марија на патот за Витлеем јаваше на магаре?

Евангелијата не прецизирaат дали Марија и Јосиф оделе пеш или користеле магаре за превоз. Најчестата слика на Марија и Јосиф како патуваат во Витлеем покажува како Марија бремена јава магаре,

Македонија

Витлеем во Струмица

Во вторник, 5 јануари 2015 година дворот на црквата Свети Иван Крстител – Струмица се претвори за кратко во јудејското гратче Витлеем.

Размислување Свет

Најдоброто магаре на сите времиња

Па, беше еднаш едно магаре, најдобото магаре на сите времиња. Знаеме дека својот долг век го поминал главно во галилејското место по име Назарет.

Ватикан

Папата до сестрите: Молете се за мир на Блискиот Исток

Молете се за мир меѓу народите и за прогонетите христијани – е поттикот на папата Фрањо упатен на групата кармеличанки и сестрите од Бројаницата