Tag "богослов"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Григориј Богослов

Денес Црквата го празнува свети Григориј Назијански, славен теолог, говорник и бранител

Вера Сведоштва

Свети Иван Богослов

Историчарите од раното христијанство сметаат дека апостолот Иван по сите настани со Христос, останал во градот Ерусалим, сé до успението на Исусовата Мајка, која Исус на крстот токму нему му

Вера Сведоштва

Свети Иван Богослов

Црквата денес го празнува споменденот на светиот апостол и евангелист Иван, синот

Вера Сведоштва

Ја заштитил Светата Причест и станал свештеник

Во своето родно место се вратил како свештеник за да слави света Евхаристија со своите сограѓани.

Ватикан

Папата: Богословот е чедо на својот народ, тој е пророк и верник

„Богословот е чедо на својот народ. Тој се среќава со луѓето, ја познава историјата и традицијата“.