Колумни

Врати се на почетна
Колумни

Пророштвото од Лампедуза

Пред точно девет години, на 8 јули, папата Фрањо го посети Лампедуза, остров кој ја симболизира маката на мигрантите во Медитеранот. Во ова незаборавно прво апостолско патување на неговиот понтификат,

Колумни

Дали посветата на Русија и целиот свет на Безгрешното срце помогна да се стави крај на абортусот во САД

Во Божјата Промисла нема случајности, а чудата доаѓаат кога најмалку ги очекуваме. Всушност, би рекол дека чудата по дефиниција се неочекувани затоа што тие се небесни моменти на Божјата моќ

духовнитекстови Колумни Размислување Свет

Воскликни со Тома: Господ мој и Бог мој

Црквата на Томина недела, сѐ уште сака во нас да ја задржи Воскресната радост. Евангелие не нѐ известува за празен гроб, за настанот на Воскресението, туку за средба, средба на

Колумни

Зборови на Фрањо против верското оправдување на војната

Пораката на Папата: апел да се запре „неприфатливата вооружена агресија“ на Украина и зборови кои ги потсетуваат оние кои поддржуваат насилство дека го сквернават името на Бога.

Колумни

Што е потребно да се носи на гробишта на задушница?

Месопусната сабота Црквата ја посветува на сите оние кои починале и на овој ден на посебен начин се сеќава на нив во молитвите. Во своите богослужбени текстови секојдневно покрај тоа

Колумни

Војна по пандемијата: Закана за човештвото

Нападот врз Украина започна. Војната во Европа во 21 век изгледаше невозможна. Ризиците од ескалација се незамисливи. Папата Фрањо нѐ повикува да се спротивставиме на моќта на оружјето со „слабоста“

Колумни

Дали народите можат да се побунат против војните на моќниците?

Во неделата, по молитвата Ангел Господов, Папата повторно повика да се молиме за мир во Украина. Во светот, наспроти заканувачкото ѕвецкање на оружјето на големите, расте тивката молитва на Божјите

Колумни

Свети Трифун или свети Валентин?

Денес Црквата ги слави светиот маченик Трифун и светиот маченик Валентин. Можеби низ глава во овој момент ви поминуваат разни мисли и ставови за овие светци. Сосема легитимно право.

Колумни

Недела на Словото Божјо

Денес ја славиме Неделата на Словото Божјо, затоа е посебна прилика да размислиме за нашиот однос кон Светото Писмо и неделните навестувања на Евангелијата.

Колумни

Што значи да се слави Божиќ?

Во денешно време зборот „славење“ има многу приземно, па дури и празно значење. Доста често луѓето го поврзуваат овој термин со збир на забави или доживувања, одмор или некое бегање